08 Ocak 2017

MAVİ KELEBEK ÇİÇEĞİ- CLERODENDRUM UGANDENSE




Kelebek çiçeği 8 ay boyunca çiçekli kalıyor
  Bu çiçeğin dallarında kelebekler uçuşuyor. Hem rengiyle hem görüntüsüyle çok güzel ve farklı bir çiçek. Kelebeğe o kadar çok benziyor ki ! Rengi de mavinin tonlarında. İlkbaharda fide olarak almıştım, yaz boyunca küçük bir çalıya döndü. Hiç problem çıkarmadı. Kışın yapraklarını döken çok yıllık bir çiçek. 

   Kelebek çiçeğinin anavatanı Uganda, Zimbabwe ve Afrika. Şans çiçeği de deniyor. Kızılay çiçeğiyle aynı aileden. Şeklinden de anlaşıldığı üzere kelebekler kendisini çok seviyor.  400 clerodendrum türünden kültüre edilen bir çiçek. Dış mekan bitkisi. Yerini severse bakımı da güzel yapılırsa nisandan ekime kadar güzel çiçekleriyle ödüllendiriyor sizi.  Sert güneş sevmiyor yarı gölge ideal. Ben sabah öğle güneşi alan bir yerde tutmuştum. Suyu seviyor. Ancak iki sulama arasında toprağının kurumasına dikkat edilmeli.
Çiçek kelebekleri kendisine çekiyor


    Kelebek çiçeği 3 metreye kadar uzuyor eni de 2 metreyi buluyor. Sürgün uçlarından düzenli budandığında hem gürleşiyor hem de daha çok açıyor. Solan çiçekleri koparıldığında  tohum veremediği için daha çok açıyor. Benim çiçeğim çok az tohum verdi. Belki ilk yılı olduğu içindir. Soğuklara dayanıklı değil. Kışın içeri almakta yarar var. 
Solan çiçekler koparıldığında daha çok açıyor
                                                                   

   

   Çoğaltılması tohum çelik ve kök ayırma şeklinde oluyor. Tohumlar yarıya kadar soyulduktan sonra bir gün süreyle ılık suda bekletiliyor.  Suya doyanlar dibe çöküyor.Daha sonra bu tohumlar üzeri ince tabaka bir toprakla örtülecek şekilde ekiliyor. Çelikle üretim genç sürgünlerle yapılıyor. Kesilen sürgünler suya konularak serin bir yerde bekletiliyor. Köklendiklerinde de yerlerine dikiliyor. Kökten ayırma ise üç-dört yılda bir yapılıyor. 

   

   

  

   

2 yorum:

crocheted at home dedi ki...

Muhteşem! Bitkilere çok meraklıyım ve dönem dönem merak sardığım, mutlaka edinmek istediğim bitkilerim olur. En son amerikan fulüne merak sarmıştım ve muradıma erdim. Şimdiki gözde bitkim de bu olabilir. Nasıl ulaşabilirim?

YEREL BAHÇE dedi ki...

Merhaba. Bir süredir bloğumla ilgilenememiştim. Dolayısıyla geç cevap veriyorum. Benimki kurudu maalesef. Bir kaç internet sitesinde satıldığını görmüştüm.