19 Haziran 2018

KEŞMİR KINA ÇİÇEĞİ- İMPATİENS BALFOURİİ

  



Keşmir kınası güneşi ve suyu seviyor



Keşmir kına çiçeği tek yıllık bir süs bitkisi. İlkbaharda açmaya başlıyor sonbahara kadar çiçeklenme devam ediyor. Kınaçiçeğigiller ailesinden (balsaminaceae) impatiens cinsine ait.  

  Anavatanı Himalayalar Keşmir. Orada dağlarda, ormanlarda doğal olarak yetişiyor. İskoç botanikçi  Isaac Bayley Balfour tarafından bulunmuş ve dolayısıyla ismini ondan almış.  80-120 cm civarında boylanıyor. Pembe-beyaz çiçekler açıyor. Çiçekleri ince saplar üzerinde yer alıyor ve sanki uçuşan kelebekleri andırıyor. Diğer kına çiçekleri daha çok dikine doğru uzarken, keşmir kınası yanlara doğru da yayılıyor. 

  Bu çiçek hakkında Türkçe kaynak neredeyse yok gibi. Yabancı kaynaklarda poor man's orchid ( fakir adam orkidesi  ) dendiğini okudum ama aynı ismin başka bir çiçek için kullanıldığını gördüm. Bir de Balfour's touch me not deniyor. Malum kına çiçeklerinin tohum kapsülleri dokunulduğu anda patlıyor. 
 
Keşmir kınası ilkbahardan sonbahara kadar çiçek açıyor

  Ben keşmir kınasını güneş alan yerlerde yetiştiriyorum ancak gölge yerleri de seviyor ve buralarda da gayet güzel gelişim gösteriyormuş. Üretilmesi tohum yoluyla oluyor. Zaten tohumları döküldüğü için gelecek yıl hiç zahmet çekmeden bir dolu fide sahibi olunuyor :)

Hiç yorum yok: