16 Haziran 2017

HÜSNÜ YUSUF ÇİÇEĞİ- DİANTHUS BARBATUS




   Kokusu ayrı, çiçekleri ayrı güzel hüsnü yusufun.  Kır karanfili, kız hanım ve nazar çiçeği de deniyor. Göz alıcı renklerde çiçeklere sahip. Eskilerden beri bilinen bir çiçek ve bahçelerin vazgeçilmezi. Şair karanfili de denilen hüsnü yusuf kesme çiçek olarak da oldukça popüler. Vazoda dayanma ömrü uzun. Katmerli veya katmersiz çiçekleri bir sap ucunda top şeklinde çok hoş duruyor.  Saksı çiçeği olarak da yetiştiriliyor.  

   İki yıllık bir çiçek olan hüsnü yusuf karanfilgiller ailesinden. Tohumdan ve çelikten yetişen bir çiçek. Dökülen tohumlarından  bir sonraki yıl yeniden kendiliğinden çıkıyor. Güneşli ya da yarı gölge alanlarda rahatlıkla yetişiyor. Kelebekler de bu güzel çiçeğin kokusundan hoşlanıyor.   Renkleri kırmızı, beyaz, pembe, ve ebruli tonlarda. Öyle güzel bir görüntü oluşturuyorlar ki tam bir renk cümbüşü oluşuyor.

   Ben geçen mayısta fide olarak dikmiştim. Yazın açmadı, kışı da çok rahat bir şekilde bahçede geçirdi. Baharla birlikte de o güzel çiçeklerini açmaya başladı. 
   
 Hüsnü yusufun tohumları mayıs ayında yarı gölge bir alana dikilir. Yaz boyunca bakımı yapılır. Sonbaharda da gerçek yerine şaşırtma yapılır. Uzayan ve dallanıp budaklanan bir çiçek dolayısıyla yaklaşık yarım metre aralıklarla dikilmesi iyi olur. 


  
  

Hiç yorum yok: