18 Haziran 2017

ALTIN KÜRE ÇİÇEĞİ- LYSİMACHİA

    Kışa meyda okuyan,  karın altından bile sapasağlam çıkan dayanıklı bir çiçek altın küre. Dalların tepelerinde açan sarı çiçekleriyle de oldukça gösterişli.  Çiçeklerinin yapısından dolayı dünyada golden globe( Altın küre ) ismiyle tanınıyor. Altın sikke çiçeği de deniyor. 
  
Altın küre çiçeklerinin dip kısmı kırmızı 

   Altın kürenin anavatanı Çin. Çok yıllık otsu bir çiçek ve aynı zamanda yer örtücü olarak da tercih ediliyor. Çuhagiller familyasının kargaotu cinsine ait.  Bu cinse ait 200 bitki türü bulunuyor ve bunların bir kısmı ülkemizde doğal olarak yetişiyor. Üzerine çok basılmayan  toprağa yer örtücü olarak dikiliyor. 

Çiçekler dalların uç kısmında yer alıyor
  Çiçeğin yaprakları yumurta şeklinde ve yeşil, çiçekleri de fincan şekline.  Çiçeği dip kısmı  kırmızı.  Tamamen açtığında çok hoş bir görüntü oluşturuyor. Mayıstan eylül ayına kadar da sürekli açıyor.  Özellikle asılan saksılarda görselliği çok güzel.  Ben altın küre çiçeğini geçen yaz başında almıştım Çok küçük fide olarak geldiğinden bir yılda ancak kendini toparlayabildi. Bu yıl iki saksıya böldüm ayrıca bahçeye toprağa da diktim. Şu an hepsini durumu çok iyi. 
Altın küre çiçeği yer örtücü olarak da kullanılıyor

   Önceden de belirttiğim gibi dona dayanıklı bir bitki.-23 dereceye kadar etkilenmiyormuş. Soğuk bölgelerimizde de yer örtücü olarak rahatlıkla yetiştirilebilir. Güneşle arası çok iyi değil. Yarı gölge yerleri daha çok seviyor.  Toprak olarak da geçirgen, nemli ve humuslu topraklarda iyi gelişim gösteriyor. Yetiştirilmesi kolay, fazla bakım istemiyor. Üretimi çelik ve tohumla yapılıyor. Sürgün uçları kesildiğinde daha çok dallanıp budaklanıyor. 

Hiç yorum yok: