23 Şubat 2017

JAPON GÜLÜ( ÇİN GÜLÜ )-HİBİSCUS ROSA


   


Bazı çiçekler öyle gösterişli öyle albenili oluyor ki bir dolu çiçeğin arasında hemen farkediliyor. Japon gülü de böyle bir çiçek işte. Kocaman çiçekleri, parlak yapraklarıyla hemen göze çarpıyor. Katmerlisi ayrı güzel, yalınkatı ayrı. Pembe, sarı, kırmızı, beyaz, yavru ağzı ve ebruli renk yelpazesiyle 82 türü bulunuyor.


  Ebegümecigillerden olan Japon gülünün anavatanı Endonezya, Kore, Kuzey Çin ve Japonya gibi tropik ülkeler. Japon gülü Malezyanın da milli çiçeği. Bu çiçeği sevenler soğuk bir iklimde yaşıyorlarsa çiçeği saksılarda yetiştirmelerinde yarar var. Kışın içeri alınmalı. Soğuklardan zarar görebilir. Ama Akdeniz bölgesi gibi ılıman bölgelerde ve Ege sahillerinde çok rahat dışarıda yetişebilir. 

Japon gülü güneşi çok seviyor

   Çalı formunda olan bitkinin boyu 3 metre eni ise 2 metreyi buluyor. Kireçli ve hafif kuru toprakları seviyor. Çiçeğin kökleri enine doğru geliştiği için saksısı geniş seçilmeli. Güneşi çok sever ama sıcak bir bölgede yetiştirilecekse yarı gölge tercih edilmeli. Eğer balkonda saksıda yetiştirilecekse mutlaka günde 4 saat güneş görmesi gerekiyor. Yazın bol sulanmaya ihtiyaç duyar. 

  Japon gülü tohumla, çelikle ve kökten ayırma yöntemiyle çoğaltılıyor. Körpe çelikler suya konarak da köklendirilebilir. Budama sonbahara doğru yapılmalı ve dipten kesilmemeli. 

   Çiçeğin zararlısı ise örümcek bitleri. Haftada iki üç defa yapraklarının altına su püskürterek bu zararlıyla mücadele edilebilir. 

  Japon gülü kozmetik alanınında da kullanılıyor.  Kremlerinin cildi yenilediği ve sıkılaştırdığı, selüliti yok ettiği belirtiliyor. Ayrıca saçları da gürleştiriyormuş.

Hiç yorum yok: