06 Mart 2017

ORMAN GÜLÜ- KOMAR ( RHODODENDRON)

   

  Bazı bitkiler iklim ve toprak seçer. Orman gülü de onlardan biri. Çok güzel ve gösterişli çiçeklere sahip ama onun için en uygun ortam sadece ve sadece Karadeniz dağları.  Dış mekan bitkisi olan orman gülü asitli toprakları sever. Alkali toprakta yetişmesi çok zordur.  Açelyalar biraz daha uyumlu olsalar da bir süre sonra onlar da toprak kurbanı olurlar. Saksıda yetiştirilecekse çömlek olanlar tercih edilmeli ve toprağı asitli olacak şekilde hazırlanmalı.
Orman gülü büyüleyici renklere sahip
  Gösterişli çiçeklere sahip orman gülünün 800 türü bulunuyor. Fundagiller familyasından. Kırmızı, mor, pembe ve sarı çiçeklerini ilkbahar ve yaz başlarında sergilemeye başlar. Rutubetli ve serin yerlerden hoşlanır. Bir kısmı yapraklarını dökerken, bir kısmı da her dem yeşildir. Orman gülü bazı yörelerde komar ve kafkas gülü adıyla da anılır. Karadeniz'de zifin adıyla anılan orman gülü zehirlidir balı da deli bal olarak bilinir. 
   Çok sıcağı ve güneşi sevmez çiçekleri, solar. Gölge yerlerde de çiçek açmaz. Öğleden sonra ve kısmen gölge yerler ona göre. Budanmaya ihtiyaç duymaz ancak solan çiçekler koparılırsa ertesi yıl çiçeklenme oranı artar. 
Orman gülünün gösterişli çiçeklerinden biri
     Karadeniz ormanlarında doğal olarak yetişir. Asitli, geçirgen, humuslu toprakları sever.  Kireçli topraklardan hoşlanmaz. Ufak türleri 10-20 cm, büyük türleri ise 50 metre civarında olur.
Orman gülünden kasımdan mart ayına çelik alınabilir
   Kuzey Avrupa ülkelerinde süs ağacı ve süs çalısı olarak kullanılır. İnce dallı, küçük türleri açelya adıyla saksılarda ve bahçelerde süs bitkisi olarak yer alır. İklimi uygun yerlerde çit olarak uygulanır. Karadeniz'de büyük ağaçları yakacak olarak kullanılır.
  
   Üretimi tohum, çelik, kalem aşıları ve daldırma yöntemleri ile olur. Kasımdan mart ayına kadar çelik alınabilir.

Hiç yorum yok: