09 Mart 2017

SU SÜMBÜLÜ-EİCHHORNİA CRASSİPES

FİLTRE GİBİ ÇALIŞAN BİTKİ


Su sümbülünün desenli çiçekleri çok hoş görünüyor
    Güzel mi güzel faydalı mı faydalı bir çiçek su sümbülü. Parlak yeşil şişkin yaprakları, leylak rengindeki desenli çiçekleriyle gözlere hitap ediyor. Ama asıl özelliği filtre gibi çalışması. Doğa için faydasını çevre dostu Jose Carlos Vargas ortaya çıkarmış. Bitki üzerinde çalışma yapan araştırmacı su sümbülünün sudaki kirli maddeleri yok ettiğini görmüş. Adeta bir filtre gibi çalışan su sümbülü havadaki karbondioksiti de emiyor. Vargas bitkinin 30 santimi aşan süngerimsi saplarını öğüterek piyasaya sürmüş. Kendi ağırlığının 10-15 katı suyu emebilen bitki tozu madencilik sektörü, otomotiv endüstrisi ve petrol çıkaran şirketlerin gözdesi haline gelmiş. Çünkü imalat sırasında oluşan sıvı atıkları, kirleri ve yağları çok iyi temizlediği gözlemlenmiş.
Su sümbülü tropikal iklim bitkisi
   Mesela denizde petrol kaçağı yaşandığında kirlenen alana bu malzeme seriliyor hemen o alan tertemiz oluyor. Malzeme doğada kendiliğinde çözünüp yok oluyor. Su sümbülünün sapları Güneydoğu Asya'da mobilya yapımında kullanılıyor. Ayrıca bitkinin sapından doğa dostu enerji kaynağı olan biyoetanol üretiliyor, eczacılıkta kullanılan özel şeker ve enzimler üretiliyor. 

Su sümbülü karbondioksiti emiyor
    Aslında tropikal bölge bitkisi ama ülkemizde de rahatlıkla yetişebiliyor. Yaprakları ve ve çiçekleri su üstünde kökleri su içinde yaşıyor. Ben bahçede leğende yetiştirdim. Güneş gören bir yerde birazını toprağa gömerek yerleştirdim leğeni. Su doldurup sümbülümü içine yerleştirdim. Yazın güzeller güzeli çiçeklerini bol bol açtı. Aslında yaprakları yandığı için güneş zararlıymış, aydınlık  bir ortam tavsiye ediliyor. Ama İstanbul'da güneş fazla zarar vermiyor demek ki.  

   Kış soğuklarından korunması gerekiyor. Çürümesine sebep olabilir. Kışın yapraklarında azalma olsa da yazla birlikte tekrar canlanma başlar. Bitki her yıl binlerce tohum üretiyor ve bu tohumlar 28 yıldan uzun süre canlı kalabiliyor. 


   Temmuzda açmaya başlayan çiçekler 2 ay boyunca üzerinde kalıyor. Su üzerindeki boyu 15-20 santimi buluyor. Sudan aldığı besinleri gövdesinde biriktiriyor. Dolayısıyla çoğaldığında vereceğiniz birileri yoksa atmak yerine toprağa  gömün böylece doğal bir gübre elde etmiş olursunuz.



   


Hiç yorum yok: