04 Ocak 2017

SEDEF ÇİÇEĞİ-LUNARİA ANNUA

  



Sedef çiçeğinin kurumuş hali
    Sedef çiçeğinin tazesi ayrı kurusu ayrı güzel. Beyaz, pembe ve mor renkleri bulunuyor. . Gerçekten taze rengi de çok hoş. Sedef çiçeği biraz sabır istiyor. İki yıllık. İlk yıl baharda tohumu ekiliyor. Fide haline geldikten sonra sonbaharda esas yerine dikiliyor.  Gelecek baharda da önce güzel çiçekleri açıyor daha sonra da  kuruyan dallardaki tohum keseleri ikinci defa kullanılacak çiçekler haline geliyor.
Keseler içindeki tohumlar oldukça belirgin
Tohum keseleri üç yapraktan oluşuyor
  Kuruduktan sonra pırıl pırıl parlayan, bu saydam çiçeğin diğer adı da sadakat çiçeği.  Gözlük çiçeği ve ay gülü çiçeği dendiğine de rastladım. Büyük ihtimalle yöresel isimler çünkü çok yaygın olarak bilinmiyor. 

      Dallanıp budaklanan 80-90 cm kadar boylanabilen bir çiçek. Dolayısıyla yarımşar metre mesafeyle dikilmesi doğru olur. Tohumlar viyollere dikilebileceği gibi doğrudan kalıcı yerine de dikilebilir. Fidenin ilk zamanlarında kök kısmı ile gövdesi arasında bir boşluk oluyor. Gövdeyi toprağa bağlayan kısım çok ince. Muhakkak  dikkatli bir şekilde bu kısmın toprakla doldurulması gerekiyor. 

 İlkbaharda açmaya başlayan çiçekler sonbahara doğru tohum keseleri haline dönüşüyor. Yassı oval haldeki keseler önce yeşil oluyor daha sonra  krem renk oluyor. Tohumlar ilk andan itibaren rahatlıkla görülebiliyor.

Geçirgen verimli toprakta güzel büyüyor.  Güneşi seviyor ama yarı gölgede de rahatlıkla büyüyor. Benim bahçemde  sabah öğle arası güneş alan yerdeydi. Hatta biraz da kaıyısı ağacının gölgesi altında kalmalarına rağmen güzel büyüdüler.  Soğuklara dayanıklı bir çiçek olması bahçede yetiştirmek açısından avantaj. 

  

   İşin asıl güzel yanı dallar kurumaya başladıktan sonra.  Dalların kesilmesinin ardından  sıra tohum keselerini soyarak sedefli kısmı ortaya çıkarmaya geliyor. Keselerin alt kısmında ince bir çıkıntı var. Bu kısım hafifçe hareket ettirildiğinde  keseler üçe ayrılıyor. Dıştaki iki yaprak atılıyor. Bu arada tohumlarda dökülüyor ve güzeller güzeli saydam kısım ortaya çıkıyor. Bu işlemin yavaş ve dikkatli bir şekilde yapılması gerekiyor. Biraz zaman alıcı ve zahmetli bir iş ama sonuç için katlanmaya değer.  Çünkü sonunda vazonuzu süsleyecek olan çok güzel dekoratif ve uzun yıllar dayanacak çiçekler ortaya çıkıyor. 
Sedef çiçeği soğuklara dayanıklı













12 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhaba sedef çiçeğini yetiştirmek istiyorum sizde tohumu var ise ücreti karşılığında almak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim

Unknown dedi ki...

Ben de satın almak istiyorum.

Sedef dedi ki...

Ben de var isterseniz iletişime gecebiliriz

Sedef dedi ki...

Tohum olarak ben de var

Ecem🌸 dedi ki...

Merhabalar tohumunuz hala varsa bende alabilir miyim ücret karşılığında

Ecem🌸 dedi ki...

Merhabalar tohumunuz hala varsa bende alabilir miyim ücret karşılığında

Aliye dedi ki...

Iyi günler bende çok istiyorum bu tohumdan rica etsem banada gönderir misiniz.

Aliye dedi ki...

Merhaba hala tohum varsa bende çok istiyorum gönderir misiniz.

Ecem🌸 dedi ki...

Hala tohumunuz var mı acaba

Adsız dedi ki...

Sedef çiçeği tohumu var mı veya fide

Unknown dedi ki...

Eğer hâlâ almayı düşünüyorsanız bende var sedef tohumu

Unknown dedi ki...

Aradan baya zaman gecmis. Almayı hâlâ düşünüyorsanız sedef tohumu bende var