21 Haziran 2018

TÜTÜN ÇİÇEĞİ-NİCOTİANA

  


Tütün çiçeği güneş veya yarı gölgede yetişebiliyor
  Yaprakları, akrabası olan tütünün yapraklarına benziyor ama çiçekleri mis gibi kokuyor. Özellikle akşam saatlerinde koku artıyor. Yapraklarına dokunduğunuzda bir yapışkanlık hissediliyor.  Çiçekler uzun saplar üzerinde yer alıyor.  Kesme çiçek olarak da  kullanılmaya uygun. Çiçeğin büyümeye başlamasından sonra bir çubukla desteklenmesi gerekiyor.  Dikine büyüyüp 1-2 metre boylanıyor. Hem bahçede hem saksıda yetiştirmeye uygun.  
Tütün çiçeği 2 metreye kadar boylanabilir
  Patlıcangiller ailesinden olan tütün çiçeğinin  anavatanı Brezilya. Çok renkli bir çiçek. Beyaz, sarı, kızıl, mavi, pembe renkleri mevcut. Yarı gölge veya güneşli ortamlarda rahatlıkla yetişiyor. Toprak seçmiyor, bahçe toprağında bile çok rahatlıkla gelişiyor. Üretimi tohum yoluyla oluyor ama tohumları öyle minicik ki ekiminde dikkat etmek gerekiyor. Şubattan nisana kadar tohum ekimi yapılabilir. Toprağı kurudukça sulanmalı. 
Tütün çiçeği akşam saatlerinde güzel kokusunu yaymaya başlıyor
  Tek yıllık bir çiçek ama sıcak bölgelerde daha uzun ömürlü olabilir. Benim ektiğim tohumların fideleri ilk yıl açmamıştı. İki kökü kışın kapalı balkona almıştım. Kışı rahatlıkla atlattılar ve baharla birlikte de açtılar. Ancak ikisi de aynı renkti :)




   

Hiç yorum yok: