24 Haziran 2019

SARDUNYA-PELARGONİUM

   



Beyaz renk sardunyada çok zarif duruyor
Ne güzel çiçektir sardunya. Nazı, kaprisi yoktur, toprak seçmez, iklim seçmez. Bahçeye ayrı, balkona ayrı yakışır.  Hele de renkleri. Kırmızıdan, pembeye, eflatuna ,beyaza, ebruliye. Tam bir renk cümbüşü yaşatır bulunduğu yere. 
Her rengi ayrı güzeldir sardunyanın


   Sardunya dendiğinde aklıma Akdeniz ve Ege gelir hemen.  Pencere önlerinde , bahçelerde, sokaklarda  dikilmiş renk renk sardunyalar.. Bölgenin iklimine öyle güzel alışmıştır ki bu harika çiçek yaz sıcağını da, kışı da rahatlıkla atlatır.  Sokakta ağaç diplerine dikilen sardunyalar artık dallanıp budaklanıp minik birer ağaca dönüşür. 

                                                         






Sardunya güneşi seven bir çiçek ama çok sıcak bölgelerde özellikle öğlen güneşinden korunması gerekiyor. Donlara da dayanıksız. Eğer saksıdaysa korunaklı bir yere almakta yarar var.  Bahçedeyse de sonbaharda budadıktan sonra kök kısmını sıcak tutulacak şekilde tedbir alınmalı. Ben genelde budama zamanında kestiğim dalları küçük saksılara dikerek korumaya alıyorum.  Baharla beraber de onları istediğim yere dikiyorum. Ana kök kuruyacak olsa da yavruyla çiçeğimi garantiye alıyorum.

    Sardunyayı  sabah erken saatlerde sulamak gerekiyor.  İhtiyacı olup olmadığını anlamak içinde toprağına bakılmalı. Nemliyse sulanmamalı. Solan çiçekler koparıldığında daha bir istekli açacaktır sardunya. 











Hiç yorum yok: