06 Ekim 2017

BUENA MULATA BİBER-BUENA MULATA PEPPER




Buena mulata biber büyürken renk değiştiriyor
  Şahane ve göz alıcı bir renge sahip. Aslında renklere demek lazım ama özellikle mor rengi çok güzel.  Bukelamun gibi renk değiştiriyor. Hayatına mor olarak başlıyor uzun süre bu renkte kalıyor, olgunlaşma evresinde kırmızı  oluyor. Arada da sarı, açık kahve, turuncu gibi renkler ortaya çıkıyor. Tam bir renk cümbüşü yaşatıyor gözlere :)

   Ülkemizde bu biber pek bilinmiyor hakkında yazı da yok zaten. Sadece bir süre önce ıslah çalışmalarıyla mor bir biber üretilmiş.  Buena mulatanın geçmişi 1500'lü yıllara dayandırılıyor yabancı kaynaklarda. Tohumun kaynağı bilinmiyor ancak sözlü kaynaklara göre ilk olarak Nikaragua'da yetişmiş. Bu ülkenin gizli tatlandırıcılarından biri  olduğu, özellikle renkli salsa yapımında kullanıldığı belirtiliyor. 

  Biber tohumları 1944 yılında Amerikalı halk sanatçısı Horaca pippin tarafından satın alınmış. Eski Karayip kitapları araştırıldığında 1920'lerde Küba'da buena mulata markasını taşıyan (merry mulata) isimli bir sıcak sos bulunduğu görülmüş. 

Buena mulata 9 cm civarında büyüyor
   Buena mulata biber bahçede olduğu gibi saksıda da rahatlıkla yetiştirilebilecek bir cins. 60 cm civarında boylanıyor. Biberleri de 7-9 cm aralığında büyüyor.  Biberler sivri uzun ve önce mor oluyor. Büyüme ve olgunlaşma döneminde de sarı turuncu, kahve renklere dönüşerek en son kırmızı oluyor. Göz yaşartan cinsten acı bir biber :)  
Buena mulata olgunlaşma döneminde kırmızı oluyor
   Tohumları ilkbaharda torf-toprak karışımına ekilip, çimlendikten sonra havalar ısındığında esas yetişeceği yere dikiliyor. Ben bu yıl ilk kez yetiştirdim. Çapraz tozlaşmayı önlemek için diğer biberlerden ayrı bir saksıya dikmiştim. Öğrendiğime göre soğuklardan korunduğu taktirde 3 yıl yaşıyormuş. Bu çok güzel bir özellik aslında. Çünkü biber bir sonraki yıla daha büyümüş ve güçlenmiş olarak devam ediyor ve bol sağlıklı ürünler veriyor. Aynısını gül biber'de yaşadım geçen yıl. Kışın soğuktan korudum ve bu yaz çok güzel ürün aldım. 
  


  

   

  

Hiç yorum yok: