15 Ocak 2017

HASEKİ KÜPESİ-AQUİLEGİA







Haseki küpesi kışa dayanıklıdır

Haseki küpesi toprak seçmez
 Canlı renkler, muhteşem güzellikte çiçekler. Kimisi katmerli, kimisi yalınkat ama hepsi büyüleyici. Haseki küpesiyle ilk yolculuğum mavi renkle başladı. Her yıl renk ve çeşitler artarak devam ediyor. 

   Uzun saplar üzerinde bazısı yukarı bakıyor bazısı da yere doğru doğru sarkıyor.  Kesme çiçek olarak da kullanılıyor. Bahardan yaz  ortasına kadar çiçekli kalıyor.  Ülkemizde ilk tanındığı yıllarda çiçeği Osmanlı'da kadınların kullandığı küpelere benzediği için haseki küpesi denmiş. 

   Ülkemizde Anadolu'nun iç kesimlerinde kendiliğinden yetişen haseki küpesi türüne göre çok yıllık veya iki yıllık olabiliyor. Düğünçiçeğigiller familyasından. Çoğaltılması tohum, kökten ayırma ve yan sürgünler yoluyla oluyor. Tohumlar ilkbaharda ekilirse eğer ancak gelecek yıl açıyor. Kök çeliğinden çoğaltılacaksa en uygun zaman nisan ve eylül ayları. 

Haseki küpesi çok yıllıktır
Haseki küpesi çiçekleri katmerli veya yalınkattır


























  Kumlu tınlı toprakları güneş veya yarı gölgeyi seviyor. Haseki küpesi için ülkemizde en iyi iklim şartları İstanbul'da..  Kışa dayanıklı bir bitki.  Yine de kışların çok sert geçtiği yerlerde üzerlerine  yaprak, saman gibi maddeler konularak korumaya alınmalıdır. 








Hiç yorum yok: