Eflatundan pembeye, sarıdan turuncuya, beyazdan sarıya çok hoş çiçekler açar bodrum papatyası. Çok yıllıktır. Soğuklarla arası iyi değil. İlkbaharda ve sonbaharda açar çiçeklerini. Özellikle gündüzleri bol güneş alan geceleri de serin olan yerlerde bol bol çiçek açar.
Sıcak iklimlerde çok güzel gelişir. Dolayısıyla Akdeniz iklimi bu çiçek için elverişli. Saksılarda yetiştirmek için çok uygun. Eğer toprağa dikilecekse fideler arasında 30 cm aralık olması gerekir. Sularken aşırıya kaçmamalı ve toprak tamamen kurumadan sulanmalı.
Bodrum papatyalarının çoğu melez türler olduğundan tohumla çoğaltmada iyi verim alınmaz, anaç bitkinin aynısı üretilemez. En uygun çoğaltma çelikten oluyor. Köklenme için en uygun aylar mayıs sonu eylül başı. Kesilen çeliklerin alt yaprakları alınır, üstte iki yaprak bırakılıp toprağa dikilir. Aydınlık ama güneş görmeyen bir yerde tutulduğunda bir ayda köklnirler. Uzayan dalları toprağa gömüldüğünde de köklenme olur.
Çelikten üretimi ben de uyguluyorum. Dalları çok fazla uzadığı için bu yöntem üretime elverişli. Bazen tomurcuk olmayan dallardan çelik alıyorum. Bazen de toprağa yakın olan uzun dalları toprağın içine gömüyorum. Yalnız bunu yaparken çok dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü dallar çok çabuk kırılabiliyor.
Bodrum papatyasının çiçekleri çok göz alıcı |
Bodrum papatyası toprağı tamamen kurumadan sulanmalı |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder