Güneş altında pırıl pırıl parlıyor çiçekleri. Bizim oralarda tırnak çiçeği deniyor. Öğle güzeli, cilveli çiçeği gibi yöresel isimleri de var. Semizotugillerden olan ipek çiçeği belki de bakımı en kolay çiçeklerden biri. Yazın en sıcak günlerinde bile susuzluğa meydan okuyarak güzel renklere boyar bahçeleri, balkonları. Pembe sarı, kırmızı, turuncu Çiçekler sürgünlerin ucunda olur.
Hazirandan eylüle kadar çiçek açar. Aslında tohumlarının toprakla buluşması yeterli. Tohumlar şubat sonu veya mart ayında viyollere veya doğrudan yetiştirilmek istenen yere dikilir. Açan çiçeklerde oluşan tohumlar etrafa saçılarak gelecek yıl her yerde yeniden biter ve toprak bozulmadığı takdirde renk renk açmaya devam eder. Eğer farklı renkler bir araya dikilirse tozlaşmadan dolayı ebruli renkler ortaya çıkar.
Bol güneş seven bir çiçek. Gölge veya yarı gölgede yeterli gelişim gösteremez ve açamaz. Toprak ayırt etmez ama suyu geçiren toprak olması gerekir. Yoksa suyu çok sevmediği için kökleri çürüme yapar. Anavatanı Güney Amerika'dır tek yıllıktır.
Tohumla ve çelikle çoğaltılır. Yazın gelişmiş dallar koparılıp dikilirse tutar. Tohumlar için bir ölçü dere kumu karıştırılmış torf hazırlanır. Tohumlar da elenmiş ince kumla karıştırılıp serpilir ve üzerine ince torf konur. Toprak ısısı 27 derece olduğunda tohumlar 10 günde çimlenir. Fideler 5-6 yaprak olduğunda toprağa veya saksıya şaşırtılır. Toprağa dikilecekse aralara 15 cm mesafe bırakmak gerekir. Yoksa mantar ve kök çürümesi olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder