Dokunulduğunda yapraklar kapanıyor |
Çok ilginç ve bir o kadar da eğlenceli bir çiçek küstüm otu. Adından da anlaşılacağı gibi yapraklarına dokunulduğunda küsüveriyor. Yapraklar kapanıyor ve saplarıyla birlikte gövdeye yaklaşıyor. Dokunmaya devam edilirse bu defa dikenlerini çıkarıyor. Tabi bu dokunma işlemini çok sık yapmamak gerekiyor çünkü zavallının toparlanması zaman alıyor neticede sık sık yapılırsa bitkinin zarar görmesi mümkün.
Peki yaprağı neden kapanır? Bitkinin gövdeye bağlanma yeri olan yaprak diplerinde hücreler sıvıyla doludur. Yaprağa dokunulduğunda elektrik uyarısı bu kısıma ulaşır ve yaprak dibindeki sıvı aniden boşalır. Yaprağın üst kısmı boşalan bu suyu kendisine çeker ve yaprak aşağıya düşer.
Çiçeğe destek gerekiyor |
Tropikal iklim bitkisidir, sıcak ve nem sever. Yapraklarına su püskürtülmeli. Baklagillerin mimosa cinsi ailesinden olan küstüm otunun anavatanı Brezilya. Çiçekleri çok güzel. Yuvarlak pembe- eflatun renkli ipek gibi. Özellikle güneş altında pırıl pırıl parlıyor. Tropik iklimde yapraklarını dökmüyor. Soğuklara dayanıklı bir çiçek değil. Donlardan korumak için soğuk bölgelerde Saksıya dikmek gerekir.
Çiçekler ponpona benziyor |
Bende geçen yaz 3-4 kök vardı. Yarı gölge bir alana diktim hem güzel açtılar hem de tohum verdiler. Bir kaçını toprakta bıraktım. Bakalım kışı atlatabilecekler mi. Tohumlarını aldığım için İçim rahat tabi. Şubat başında içeride viyollere ekmeyi düşünüyorum. Tohumdan çok kolay yetiştirilebilen bir çiçek. Tohumlar içeride olmak şartıyla her mevsim dikilebilir. Ama dışarıda yetiştirilecekse havaların ısınması beklenmeli. Tohumlar suda bir gün bekledikten sonra toprağa ekilmeli. Bir ay içinde tohumlar çimleniyor. Üzeri streç filmle kaplanarak aydınlık bir yerde tutulmalı. .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder