06 Ocak 2017

KUDRET NARI-MOMORDİCA

   



   İncecik sapların ucunda kocaman meyveler. Üzeri girintili çıkıntılı. Önce yeşilken olgunlaşmaya başladıkça sararıyor. En sonunda alttan doğru dört parçaya ayrılıyor ve çiçek gibi açıyor. İçinde fasulyeye benzer kırmızı tohumlar bulunuyor. Tohumlar etli kısıma yapışık olduğu için düşmüyor.

























       Kudret narını iki yıldır yetiştiriyorum.  Kolay bir bitki. Yaprakları parçalı, incecik sarılıcı bir gövdesi var.  Muhakkak destek kullanılması gerekiyor. Olgunlaşıp sararan meyveler  bala ve zeytinyağına konularak ilaç   yapılıyor. Ben de bu yıl yetiştirdiğim  kudret narlarını zeytinyağına koyarak ilaç yaptım. Acı biber yediğimde genelde midemde yanma oluyor. Aç karına sabahları birer yemek kaşığı aldığımda 2-3 gün içinde ağrı yok oluyor. Ancak bu tedavinin 41 günlük kür olarak yapılması gerekiyor. Ben de son olarak bu şekilde tedaviye başladım.  Balın içinde 1 ay beklemesi yeterli. Zeytinyağlı olarak tüketilecekse 6 ay bekletilmesi gerekiyor. Taze olarak da tüketilebiliyor. Acımsı bir tadı var. 

Kudret narı tek yıllık bir bitki. Havalar ısınmaya başladıktan sonra bahar ayında ekimi yapılabilir. İçeride çimlendirip dışarı dikilirse hasadı daha erken olur tabi ki. Tohumların bir gece önceden suda beklemesi daha kolay çimlenmesini sağlıyor. Hafif killi ve kumlu topraklarda daha iyi gelişme gösteriyor.  Nemli iklimleri seviyor. Eğer hava sıcaklığı 25 derecenin üzerine çıkarsa çiçeklenmesi azalır.





Kudret narının faydalarını şöyle sıralayabiliriz. 
Zeytinyağda yaptığım kudret narı ilacı

Ülser, kolit, gastrit, oniki parmak ülseri, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır.
Egzama ve sedefi tedavi edici özelliği vardır
Karaciğeri destekler
Yara ve iltihap giderici özelliği bulunur
Hücre yenileyicidir
Yanık ve yaralarda lapa olarak kullanılır



Kudret narı çekirdekleri

Hiç yorum yok: