01 Ocak 2017

MANOLYA-MAGNOLİA

 


Manolya hoş kokulu kocaman çiçekler açıyor
  Ne harukalade çiçekleri vardır manolya ağaçlarının.  Kimisi mis gibi kokar,  kimisinin de çiçeklerinin güzelliği büyüler insanı. Eflatun, mor, pembe, sarı ve beyaz çiçekler açar. Biz evimize taşınırken iki tane yaprağını dökmeyen manolyadan alıp dikmiştik bahçeye. Daha sonra yaprağını döken cinsten aldık ama yaşatamadık maalesef. O arada eşimin arkadaşı da yine beyaz çiçekli manolya hediye edince aynı cins üç manolya sahibi olduk :)

   Manolya ağacının 80 kadar türü bulunuyor. En büyük çiçekli ağaçlardandır. Çiçeklerinin çapı bazen 30 cm civarındadır. Meyveleri de kozalağı andırır içinden kırmızı taneler çıkmaya başladığında çok hoş bir görüntüsü olur. Manolya ağacı 12 metreye kadar büyür. Yaz ayalarında açar. Anavatanı Amerika'nın güney doğusudur.
Çok zarif çiçekler oluyor manolyanın



     Donlara dayanıklı bir ağaç türü manolya. Ancak fide haldeyken ilk bir iki yıl korumak gerekir.Rüzgarlı ve güneş alan yerleri sever. Kökleri yüzeye yakın olarak gelişme gösterdiği için çevresinde çapa yaparken dikkatli olmak gerekir. Budanması yazın çiçeklenmenin hemen ardından yapılmalı. Aslında manolyaya yakışan kendi haline bırakmak. Bunun için de geniş bahçe gerekiyor tabi. Bizim bahçedeki ağaçlar arasındaki mesafe az ve bahçe de büyük olmadığından ara ara şekilli olarak budamak gerekiyor. Boğaz kenarındaki yalıların bahçelerinde gördüğüm manolyalara hayran oluyorum. Hepsi dallı budaklı kocaman ağaçlar. Budanmadıkları için de çok çiçek açıyorlar. 
Manolya tohumdan da üretilebiliyor










    Manolyanın çoğaltılması tohum ve yarı olgun dal çeliği ile yapılıyor. Ancak tohumdan üretimde manolya çok geç çiçek açar.  En erken 8  en geç 25 yıldır bu süre.  Çelikle çoğaltma ise haziran temmuz aylarında yapılıyor. İlkbaharda yetişen ucunda tomurcuk olan bir dal 15-20 cm uzunluğunda kesilir. Ucunda iki yaprak bırakılır. Onlar da yarıdan kesilir. Çeliğin ucu yontularak perlite daldırılır. Bolca sulanır ve daha sonra  üzeri kapatılır. Aydınlık ama güneş görmeyen bir yere konur. Ara ara fısfıslayarak nemli tutulur. İki ay sonra yarı gölge yarı güneş gören yerlere dikilir.

Hiç yorum yok: