02 Ocak 2017

MERCAN ÇANI- HEUCHERA

  



    Her yerde bulunmayan ulaşılması zor bir çiçek. Şansıma yakınımızda küçük bir yerde buldum.  Satıştaki fide küçük bir şeydi ilk anda sardunyanın bir çeşidi sandım. Sardunyayı da çok severim aslında hele de yapraklarının kokusu müthiştir.Ama  mercan çanının çiçekleri bambaşka güzel. İnce saplarının üzerindeki çiçekleriyle çok zarif ve hoş bir görüntüsü var. Sapları uzun olduğundan kesme çiçek olarak da değerlendirilebiliyor. 

    Beyazdan pembeye, kırmızıya renkleri olan çiçekleri zarif salkımlar halinde açıyor ve çana benziyor.  Ateş feneri ve İzmir oyası da deniyor. İzmir oyası ismini özellikle çok sevdim. Bitki yaz kış yeşil kalıyor. Soğuk bölgelerde  kışın yok olan yaprakları ilkbaharla birlikte yeniden ortaya çıkıyor. Yayılıcı özelliğinden dolayı kapatılması istenen köşelere yer örtücü olarak dikilebilir. Yeşil, kırmızı, sarı, kurşini ve mor tonlardaki yaprakları buraları  güzelleştirirken, yaz başından sonuna kadar çiçekleriyle renklendirir. 


   Taşkıran (Saxifragaceae ) ailesinden olan mercan çanının 5o kadar türü bulunuyor. Bakımı çok zor değil ancak toprağının drenajlı olması gerekiyor. 

Hiç yorum yok: