14 Ocak 2017

ÜÇÜZ ÇİÇEĞİ- EUPHORBİA MARGİNATA



   Çok güzel ve farklı bir çiçek. Yaprakları da çiçek gibi. Yapraklarıının kenarlarında sanki beyaz dantel var.  Uzaktan bakıldığında sanki üzerine kar yağmış gibi görünüyor. Bu yüzden  çiçeğe kar yağdı da deniyor.  Bir diğer adı da alacalı sütleğen. Anavatanı Kuzey Amerika. 
Tohumlar kahverengi olduğunda toplanıyor
  Üçüz çiçeği denmesi ise çiçeğin dallarının ve tohum kapsülleri de üçüzdür. Çiçek açmayadan önce yeşil yapraklara sahip. Açmaya başladıktan sonra yapraklar da renklenmeye başlıyor.  


  Çiçek güneşli ve yarı gölge yerleri seviyor. Toprak konusunda seçici değil. Verimsiz topraklarda bile gayet güzel yetişiyor.Fazla sulamaktan ve gübreden hoşlanmıyor. Ben iki senedir yetiştiriyorum bu çiçeği. İlk yıl yerini daha çok sevmişti.  Çok fazla dallanıp budaklanmıştı. Fazla su tutmayan bir yerdeydi. Geçen yıl aynı güzellikte açmadı ve büyümedi. İnsan bazı şeyleri tecrübe ederek daha iyi öğreniyor. 


   Tohumdan yetiştirilen bir çiçek. Hatta dökülen tohumlardan kendiliğinden çıkıp yetişiyor. Kesme çiçek olarak da kullanılıyor.  Bu amaçla kullanılacaksa kesilen sapların sıcak suya sokulması veya yakılması gerekiyor. 
Karyağdının çiçekleri yapraklarının yanında gösterişsiz kalıyor

  70- ile 1 metre arasında boylanıyor. Mayısta toprağa ekliyor tohumları ise kahverengi olduğunda alınmaya başlıyor.

6 yorum:

crocheted at home dedi ki...

Bu sonbaharda diktim ve tuttu:))

Gulin-e dedi ki...

Bu bitkiyi ya da tohumunu nereden bulabilirim acaba?

Unknown dedi ki...

Bende var arayın görüşelim 05327232047

Unknown dedi ki...

Farklı renklerde var mı acaba

Unknown dedi ki...

Neden alabiliriz

cgdm dedi ki...

tohum bende var cgdmsas@gmail.com