12 Şubat 2017

LALEGÜL-LİSİANTHUS,EUSTOMA



Lalegülün renkleri büyüleyici
    Yazları memlekete gittiğimde cuma günleri kurulan pazara gitmekten büyük keyif alırım. Sebze ve meyveler hem taze hem de ucuz olur. Tabi bir kenarda satılan renk renk çiçekler ayrıca ilgimi çeker. Yıllar önce  bu güzel çiçekle ilk kez pazarda tanıştım. Çiçekçi adının liseli kız olduğunu söylemişti. Yöresel bir isim olduğu belliydi ama çok hoşuma gitmişti. Halk arasında lalegül, rüzgar çanı da deniyor. Zarif, çok güzel bir çiçek. Hele de renkleri ! Beyaz, kırmızı, sarı, pembe, somon, mavi ve ebruli...

   Bu güzel çiçek yakın zamana kadar Amerika'da kırlarda doğal olarak yetişiyordu. Islah edilmesiyle birlikte de bütün dünyaya yayıldı. Kesme çiçek olarak çok sevilmesi ise çiçeği daha bir popüler yapıyor. Tabi vazo ömrünün uzun olması, gül gibi katmerli çiçekleri, birbirinden güzel renkleri onu daha da beğenilir yapıyor.
Lisianthus bol ışık seviyor
   Lisianthus daha çok seralarda üretiliyor çünkü yetiştirilmesi çok zor. Bilgi ve büyük emek istiyor. Tohumlar hem küçük hem de çok yavaş büyüyor.  Tohumlar ocak- şubat gibi ekiliyor fideler ise nisan ve mayısta dikiliyor. 22 ile 26 haftada da gelişimlerini tamamlıyorlar. Tohumları çok küçük olduğundan badem şekeri gibi kaplanıp irileştirildikten sonra satılır. Normal halleri tuz gibidir hatta tuzlukla ekilir. Ben hiç tohum olarak almadım fideden yetiştirdim her zaman. Fideler 3-4 yaprak haline geldiğinde iki yaprak kalacak şekilde tepeleri kopartılır. Böylece bir kökte 3-4 dal çiçek olması sağlanır.
   
Yetiştirilmesi çok emek isteyen bir çiçek


Lisianthus güneşi sever ama çok sıcaktan, yakıcı güneşten hoşlanmaz.  Toprağı geçirgen olmalı. Suyu sever fakat saksıdaysa alt tabağında su kalmamalı. Çiçekleri açıp solduktan sonra dipten kesilirse tekrar açar. Kışın soğuklardan korunursa eğer iki yıllık olur. Zararlısı azdır kolay kolay hastalanmaz. Ancak yaz sonu yeşil kurtlara dikkat edilmeli varsa tedbir alınmalı.

Hiç yorum yok: