13 Şubat 2017

SÜS KİRAZI-SAKURA,PRUNUS SERRULATA

     

   Nisan başında yolum Baltalimanı'na(İstanbul) düşmüştü. Daha önceden methini duyduğum Japon bahçesini ziyaret ettim.  Ne iyi yapmışım gözüm gönlüm açıldı.  Şansıma sakuraların açma zamanıymış. Ağaçların dalları pembe beyaza bürünmüştü.  Katmerli pon pon çiçekler öyle güzeldi ki bakmaya doyamadım.
Sakuralar Japon bahçesinin en gözdeleriydi
  Japonya'da sakura bizde süs kirazı deniyor bu ağaçlara. 200'den fazla çeşidi bulunuyor. Japonya'da bu ağaçlar özel bir yere sahip. Çiçek açma dönemi kutsal kabul ediliyor. Süs kirazlarının açma dönemi farklı şehirlerde 2 haftalık festivallerle kutlanıyor. Baharda ağır ağır açmaları hayatın başlangıcını, çok çabuk dökülmeleri ise ölümü simgeliyor. Çok kısa süre dalda kalmaları hayatın gelip geçici olduğunu anlatıyor.
Pembe-beyaz ponpon çiçekler çok büyüleyici
   Sakuralar Japonya'nın doğal zenginliği olarak kabul ediliyor ve başka ülkelerle dostluğu geliştirmek amacıyla o ülkelere hediye ediliyor. Ülkemize de Japonya'ya yaptığı dostluk ziyaretinden dönerken batan Ertuğrul fırkateyni'nde şehit olan 600 denizcimiz adına sakura fidanları hediye edilmiş. Sakuralar 2005 yılında İstanbul Kozyatağı'nda bulunan Nezahat Gökyiğit Botanik parkı'na dikilmiş.
Süs kirazlarının çiçekleri maalesef kısa ömürlü

  Süs kirazları nisan sonu mayıs başında muhteşem çiçeklerini sergilemeye başlıyor. 3-4 cm civarındaki  katmerli çiçekler tam bir görsel şölen yaşatıyor. Maalesef  çiçeklenme kısa sürüyor.  Sakuralar yerini severse çok güzel büyüyor ve 12 metreye kadar ulaşıyor. İstanbul iklimi bu ağaçlar için çok elverişli. İstanbul'un en yaşlı sakuraları Emirgan'da bulunuyor.

  
   

Hiç yorum yok: